HOW TO HAVE SEX FİLM İNCELEMESİ. FİLMEKİMİ 2023 #2 ATMOFERİN ULAŞAMADIĞI DÜŞÜNCELER.

 




Filmekimi'nin ikinci günü kapsamında How to Have Sex filmini izleyebildim.

Bu yıl Cannes Film Festivali'nde Belirli Bir Bakış ödülünün sahibi olan aslında bir görüntü yönetmeni olan Molly Manning Walker'ın ilk uzun metraj filmi olan How to Have Sex'in başrollerini Mia Mckenna Bruce, Lara Peake, Enva Lewis paylaşıyor. Film kısaca tatile giden üç arkadaşın kum ve parti dolu bir yaz tatilini anlatıyor.

Öncelikle filme çok güçlü bir açılış yapıyoruz. Üç kız arkadaşın heyecanlı ve kendilerinden geçerek denize girdiği, gecelere hazırlandığı, partilediği ve bir sürü insanla tanıştığı sekanslar izliyoruz. Filmin partilerin ve eğlence dozajının güçlü olduğu sahnelerde filmin içerisindeki atmosferi çok iyi yansıttığını söyleyebiliriz. Oyunculuklar, yaşanılan anları ve eğlencenin yoğun bastığı duyguları çok iyi izleyiciye geçiriyor ve sırıtmıyor. Karakterlerin eğlendiği sahnelerde ki duyguların hiç biri yapay kalmıyor ve bize ulaşıyor. Film atmosfer ve oyunculukları bu derecede çok iyi verirken belirli bir süre sonra kendi yerinde saymaya başlıyor. Filmin içerisinde başrol Tara'nın Paddy'le yaşadıklarından sonra başka bir boyuta kendini taşıyor fakat bu kısma gelene kadar karakterler derinleşmiyor. Elbette eğlencenin ve karakterlerin tek isteğinin eğlenmek olduğu bir hikayede karakterlerin çok derin ve detaylı niteliklere sahip olması beklenemez fakat Tara ile Paddy'nin plajdaki sahnesine kadar film bize adeta bir 2000'ler pop klibinden fazlasını sunmuyor. Bu anlar atmosfere ne kadar hizmet etse de karakterleri izleyiciye yeterince açıklayamıyor. Bu durumun yanı sıra Tara ve Paddy'nin ilişkisinden sonra Tara'nın düşüncelerine ulaşamıyoruz. Filmin kırılma anına sebep olan ve başrolümüzün direkt duygu değişimini sağlayan en önemli olaydan sonra başrolden tek açıklamayı ya da bu olayla alakalı bir düşünceyi filmin kapanışında duty free sahnesinde duyabiliyoruz. Karakterin yoğun karamsar ve kendini dünyaya kapayan ruh halini görsek te bu anların uzunluğu ve fazlalığı Tara'nın durumunu tam olarak anlayamamamıza, anların tekrarına ve seyirci olarak ne düşündüğünü tahmin etmeye çalışmamıza neden oluyor. 

Film bunların yanında üç arkadaşın bir yaz tatilinde ne gibi olumsuz ve anlayışsız durumlara düşeceğini ve grubun içerisinde ne gibi kıskançlıkların yaşanabileceğini gerçekçi ve güzel bir dille anlatıyor. Gençliğin boş vermişliği ve bu boş vermişliğin duygularla olan çatışmasını, cinselliğin dünyanın algı kalıplarından ne kadar farklı ve iğrenç bir tecrübeyle bambaşka şekillere girebileceği, hayatın en güzel ve en saf zamanında hayatın aynı zamanda ne gibi travmatik ve kötü duygulara esir olabileceğini filmin bazı kısımlarda güzelce hissedebiliyoruz. Fakat bu hissiyat filmin en büyük sorunu olan gelişememe sorununu yaşıyor ve seyirciye kendini biraz hissettirdikten sonra bir daha aynı duyguyu hissettiremeyeceği hatta o hissi kaybettireceği tekrarlara dönüşüyor. Buna en iyi örneği yönetmenin bize iyi aktardığını düşündüğü ve oldukça kötü bir son olan filmin sonundaki el tutuşma sahnesini verebiliriz.

How to Have Sex güzel bir atmosfere iyi çekimlere ve oyunculuklara sahip olan izlenebilir bir gençlik filmi olsa da anlatmak istediği duyguyu filmin çoğunluğunda seyircinin tahminine bırakıyor ve bize düşündüklerini hissettiremiyor. 

Sonuç olarak bu filme elimde bulunan 5 kıymetli patlamış mısırın kaç tanesini vereceğim sorulursa
2 tanesini verebilecek kadar sevdim diyebilirim.



Yorumlar

Popüler Yayınlar